O čem je dieta na dialýze

Autor: P.Knetl
Datum: 24. srpna 2021

1/ Základem diety při dialýze je dostatek energie a bílkovin. Kolik přesně si povíme později.
Zde bych pouze zdůraznil, že dostatek energie a bílkovin je základním předpokladem, kterému je třeba přizpůsobit vše ostatní.
Potraviny však obsahují též draslík, fosfor, sůl a tekutiny . Jsou to látky pro tělo důležité. Jejich nadbytek je za normálních okolností vyloučen ledvinami. Pokud ledviny nefungují, hromadění těchto látek může způsobovat problémy.
Podívejme se na to blíže.
2/ Ledvinypracují 24 hodin denně 7 dní v týdnu, při nadbytku těchto látek jsou schopny jejich vylučování mnohonásobně zvýšit.
Pokud ledviny nefungují, musíme tyto látky odtranit během 12-15 hodin dialýzy.
Moderní dialyzační přístroje jsou sice schopny odstranit velké množství výše uvedených látek, ale mohou je odstraňovat z pouze krve, která protéká dialyzátorem.
3/ A krev tvoří jen zhruba 8% tělesných tekutin. Pokud chceme očistit i zbývajících více než 90%, musí tyto látky nejdříve přestoupit přes buňečnou membránu a cévní stěnu do krve.
A právě rychlost tohoto přesunu limituje množství, které můžeme za hodinu odstranit.
4\ Například oteklý pacient má v sobě 10 litrů tekutin navíc, které je třeba odstranit. Dialyzační přístroj by to během dialýzy snadno zvládnul. Problémem je, že většina tekutin je uložena v tkáních. Pokud bychom těch 10 litrů na přístroji nastavili, tekutina by se nestačila doplňovat z tkání do krve, objem krve by prudce poklesl, a pacient by skončil se zhrouceným oběhem v šoku. Podobné je to i s draslíkem a fosforem.
Pojďme shrnout co jsme se v první části dozvěděli:
Dieta při dialýze musí zajistit dostatek energie a bílkovin. Potraviny však obsahují též draslík, fosfor, sůl a a tekutiny.Dialýza může za hodinu odstranit pouze určité množství těchto látek, které je dáno rychlostí přestupu těchto látek z tkání do krve.
Celá dieta na dialýze se tedy točí kolem problému, jak zajistit dostatek energie a bílkovin a přitom omezit vstřebané množství draslíku, fosforu vody a tekutin tak, aby je bylo možno bezpečně odstranit během následující dialýzy.

← Zpět