Bílkoviny a Energie

Autor: P.Knetl
Datum: 23. srpna 2021

1\ Jak již víme, dostatek energie a bílkovin představuje základ diety při dialýze. Energetický příjem by měl dosáhnout 35 Kcal, příjem bílkovin pak 1,2 g - obojí na kilogram ideální váhy. Protože pojem váha je na dialýze často chybně chápán, věnujme následný diapozitiv upřesnění důležitých pojmů.

2\ Při výzkumu metabolismu léků se ukázalo, že ztloustne-li například tento sedmdesátikilový muž na 100 kilogramů, rychlost odbourávání léků se příliš nezmění. Jinými slovy, nadbytečná tuková tkáň rychlost odbourávání neovlivňuje. Proto byl zaveden pojem „lean body weight“, který můžeme přeložit jako netučná tělesná váha. Na druhé straně, zhubne-li tento muž na 50 kilogramů, můžeme jeho váhu považovat za netučnou, rozhodně ale ne za ideální. Proto vznikl pojem ideální váha - tj. pro daného člověka váha bez nadváhy či podváhy. Slouží k určení energetických potřeb a schopností organismu.
Na dialýze však používáme slovo váha v trochu jiném smyslu. To vede často k nedorozumnění, které je třeba objasnit.
Této štíhlé až hubené 53 kg ženě, říkejme jí třeba Marie, lékař při vizitě řekne, že by bylo třeba snížit váhu. A ona mu zcela rozumně odpoví: Ale pane doktore, já už jsem hubená dost, já bych potřebovala spíše přibrat. Oba mají svým způsobem pravdu, pouze každý mluví o něčem jiném. Lékař měl na mysli, že Marie má oteklé nohy a potíže s dýcháním, což je způsobeno nadbytkem vody v těle. Chtěl říci, že by během dialýzy mělo být odstraněno více vody a tím i snížena váha na konci dialýzy. A opravdu, po několika dialýzách je Marie bez otoků, a na konci dialýzy váží 48 kg. Lékař měl na mysli tak zvanou „suchou“ neboli optimální váhu, tedy váhu bez vody navíc. Mluvil tedy jen o odstranění nadbytečné vody z těla. Za normálních okolností by to udělaly ledviny, nyní je musí nahradit dobře nastavený dialyzační přístroj.
Marie má pravdu v tom, že by potřebovala spíše přibrat. Toho dosáhne zvýšeným přísunem energie a bílkovin a tím se bude její „suchá“ váha postupně zvyšovat směrem k ideální váze.
Nakonec ještě jedna dobrá zpráva pro ty z Vás s nadváhou. Na rozdíl od lékařů jiných oborů Vás na dialýze pravděpodobně nikdo nebude nabádat k hubnutí. Ukázalo se totiž, že nadváha představuje při dialýze menší problém, než nedostatečný energetický příjem. Hubnutí je tedy na dialýze doporučováno pouze v ojedinělých případech, například při přípravě k transplantaci. Mluví-li se tedy na dialýze o snížení váhy, je myšlena skoro jistě „suchá“ váha. Jde tedy pouze o odstranění nadbytečné vody z těla, nikoli o zhubnutí.

← Zpět